Over ons

Sloeproeivereniging Nieuwendam is ontstaan uit het idee van een aantal woonbootbewoners in Zijkanaal K om samen te gaan roeien. Daarvoor werd in 2014 een oude reddingssloep gekocht van de Sloeproeivereniging De Turftrapers uit Nij Beets. De sloep moest compleet gerestaureerd worden en meer dan een jaar werd er in de avonduren en weekenden keihard gewerkt om de boot nieuw leven in te blazen. De sloep werd bij de tewaterlating ‘GREET’ gedoopt, naar de (nu) 85-jarige Greet die – als het weer het toelaat – in haar ‘Zaanse punt’ nog dagelijks roeit in Zijkanaal K.

Buurtbewoners en vrienden sloten zich aan en zo ontstond in juli 2015 ‘Zijkanaal K’, een informele roeiploeg van mannen en vrouwen die tweemaal per week trainen op het IJ en de grachten van Amsterdam, onder veel enthousiasme van het publiek. Vaste stuurman is Jaap die zijn leven lang schipper is geweest en ons (naar goed zeemansgebruik) aanspoort weer en wind te trotseren en tot het uiterste te gaan.

Al snel sloten we ons aan bij de Federatie Sloeproeien Nederland (FSN) die het Nederlands Kampioenschap Sloeproeien organiseert en namen we deel aan de Grachtenrace Amsterdam. Daar raakten we besmet met het wedstrijdvirus. We trainden de hele winter door en in 2016 roeiden we in Nederland negen officiële wedstrijden en gingen we met de Greet de Alpen over om deel te nemen aan de Vogalonga in Venetië.

Ons  doorzettingsvermogen werd eind 2016 door de FSN beloond met een wildcard voor de Harlingen-Terschellingen race (HT) in 2017. De HT is een roeisloepenrace op de Waddenzee, die met ca. 34 km een van de zwaarste roeitochten in Nederland is. Naast de HT namen we in 2017 deel aan acht wedstrijden door het hele land en gingen we met de GREET naar Londen waar we deelnamen aan The Great River Race. Daar was niet alleen onze sloep een blikvanger, maar ook de ‘echte’ Greet die tijdens de race als passagier meevoer op onze boot.

Omdat de roeiclub serieuze vormen begon aan te nemen en er gevorderde plannen waren om te investeren in een nieuwe sloep, werd op zaterdag 4 november 2017 tijdens Muiden-Pampus-Muiden (de laatste wedstrijd van het roeiseizoen) de informele roeiclub Zijkanaal K ‘verdronken’ en Sloeproeivereniging Nieuwendam opgericht.

In 2018 werd de nieuwe aluminium sloep IGOR in gebruik genomen, gebouwd door Jachtwerf De Zeeg in Friesland. Met 670 kilo is het een veel lichtere sloep dan de GREET die bijna 2000 kilo weegt en daarmee de zwaarste sloep is in het FSN-klassement.